Поїздка на кондитерську виставку в Кельн, Німеччина

В грудні 2017 року вперше в Україні пройшов конкурс «Харчові технології», в якому прийняли участь 800 студентів українських вищих закладів. Конкурс складався з двох етапів: ессе і захист свого проекту. В фінал конкурсу вийшли 73 студента, у точу числі 8 студентів із Одеської національної академії харчових технологій.

IMG-f7d2dfe87c9cd0e9bd3517dc1a583a4b-V IMG-ea50cf2bb96222d4735c042b09f68e0c-VIMG-68f13d2d0835c8e2ffdea3525158b8da-V

Мета освітнього проекту – виявити та підтримати талановиту і цілеспрямовану молодь, яка в майбутньому прийде на виробництво і буде сприяти розвитку харчової промисловості України.

Фіналісти проекту захищали свої наукові розробки, стартапи по виробництву хлібопекарських, кондитерських, харчоконцентратних виробів та упаковки для продуктів. З них експертне журі визначило 30 переможців і організатор конкурсу – Благодійний Фонд Бориса Колеснікова – вручив їм дипломи на відвідування міжнародної кондитерської виставки ISM 2018 у Кельні. Це найбільша виставка кондитерських виробів у світі. Виставкова площа 110000 м2, 1656 постачальників із 73 країн, включаючи 229 експонентів з Німеччини, і 1427 експонентів з-за кордону; 37500 відвідувачів з 144 країн. Участь у виставці – це натхнення, нові перспективи, цінний практичний досвід, контакти. Щорічно тут збираються експерти з усіх куточків земної кулі, щоб обговорити новітні технології та продукти, познайомитися з сучасним обладнанням, вивчити нові тренди галузі та продумати напрямки роботи на майбутній рік.

IMG-36c89a16c7948c4a627235fba378339c-V IMG-9acc69ebbb9b5a31392145b072a8a413-V IMG-560a5561e892aa23e35382e64cbd52d4-V

На виставці представлено різноманітніший спектр  кондитерських виробів – хрусткі вафлі, марципанові цукерки, різні види шоколадних виробів, жувальний мармелад, халва, печиво, бісквіти, фрукти в шоколаді, а також морозиво, соки, снеки. Виставка демонструє всі важливі іновації і товари сезону – органічні продукти, вироби для дієтичного та лікувально-профілактичного харчування, для діабетиків і хворих на целіакію.

Переможці конкурсу відвідали стенди гігантів світової харчової промисловості – Toms Confectionery, Barcel, Barry Callebaut, Icam, Baronie, Colombina, Guylian, Ion, Kalfany, Kambly, Lambertz, Loacker, Manner, Millano, Niederegger, Ragolds, Wawel, Ricola, Riegelein, Rübezahl, Seitenbacher, Sölen, Trolli, United Confectioners, Wawi. І побували біля експозицій українських виробників, які дивували європейців широким асортиментом вишуканих і оригінальних солодощів і закусок.

IMG-1bfe93e64db6f808d2bce98704d8f78d-V     IMG-ccfd3674b1402c0f6061ff83800ca6ce-V    IMG-d64b71c89246ae84efb25105514cafb0-V

У рамках виставки студенти також відвідали кавовий форум, подивилися на шоу бариста з усього світу; побачили презентацію бізнес-ідей у галузі кондитерської промисловості і закусок на Алеї стартапів. Тут були широко представлені різні види натуральної сировини та інгредієнтів, а також техніка і машинне устаткування нового покоління для виготовлення продукції таких сучасних виробників Hansel processing, Winkler & Dunnebier, Memak, презентовані варіанти упаковок для товарів.

Президент Благодійного фонду Борис Колесніков зазначає: ««Чим більше доступ до знань, тим успішніше наша країна буде завтра і після завтра. Політики приходять і йдуть, Вже перевиховувати стару еліту марно, потрібно готувати нову, а нова еліта це не нескінченні школи політичних лідерів, це перш за все економіка. Чим сильніша економіка, тим сильніша наша молодь, тим успішніше наша країна » -???

Приємним сюрпризом для українських студентів стало відвідування одного з найпопулярніших музеїв світу – Музею шоколаду в Кельні. Тут вони мали змогу ознайомитись з особливостями виготовлення шоколаду; побачили обладнання, яке використовували на початку 20-го століття; оцінили, як  відбувається процес обробки какао бобів; побачили, як раніше у Германії виглядала німецька крамниця з шоколадом, побували в експозиції, присвяченій історії шоколадної справи, яка налічує понад 300 років. До того ж – куштували солодощі під час екскурсії.

Наступного дня – прогулянка містом та знайомство з його пам΄ятками – відомий Кельнський собор, Ратушну площу, Міст закоханих, церкву святого Мартіна, Рибну площу, побродили по вуличках старого міста.

IMG-fba80e7d092a3da129e423ec26985034-V  IMG-fb691e25fe06de1839575d77ec8b2bb9-V  IMG-2eed4f9c96c175ab751f35619a151824-V

Додому всі студенти привезуть безцінний досвід, нові творчі ідеї, бажання йти працювати на виробництво і розвивати харчову промисловість країни, досягати успіхів і виходити на світові ринки. Адже відомо – чим більше вкладати в знання сьогодні, тим успішніше буде розвиватися країна завтра. І величезна подяка людям, які дають можливість отримати студентам такий безцінний практичний досвід.

Враження студентів:

Загородня Вероніка, студентка II курсу ОКР «Магістр»

Паламарчук Богдан, студент II курсу ОКР «Магістр»

Моргунова Юлія, студентка I курсу ОКР «Магістр»

Аксенов Павел, студент I курса ОКР «Магістр»

Савенко Катерина, студентка I курсу ОКР «Магістр»

Шульга Анастасія, студентка IV курсу ОКР «Бакалавр»